• Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Sapienship
  • İçerik Kategorileri
    • Doğa Bilimleri
    • Uygulamalı Bilimler
    • Sosyal Bilimler
    • Formal Bilimler
  • Popüler Konular
    • Evrimsel Biyoloji
    • Tıp
    • Paleontoloji
    • Zooloji
    • Astronomi
    • Ekoloji
    • Antropoloji
  • Bilim Haberleri
  • Çeviriler ve Basın Bildirileri
  • Özgün İçerikler
Sapienship
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • ✍🏻#YazarOl
  • #Hayvanlar
  • #Botanik
  • #İhtiyoloji
  • #Hastalıklar
  • #Genetik
  • #Evrim
  • #Mamaloji
  • #NesilTükenmesi
  • #KöpekBalıkları
  • #Karadelikler
  • #İklim
Ana Sayfa Uygulamalı Bilimler Sağlık Bilimleri

Bilim İnsanlarından Airfryer Kullanmanız İçin Çarpıcı Bir SebepBasın Bildirisi 

Uğur Serin Uğur Serin
8 Aralık 2024 - Son Güncelleme: 10 Ocak 2025
Okunma süresi: 3 dakika
0 0
A A
Görsel kaynağı: Philip Friedman

Görsel kaynağı: Philip Friedman

Airfryer ile pişirme, soteleme, derin yağda kızartma veya haşlama gibi geleneksel pişirme yöntemleri, modern mutfaklara hızla giren airfryer’lara kıyasla evinizde çok daha fazla hava kirliliğine neden olabilir.

Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi ve Almanya’daki Max Planck Kimya Enstitüsü’nden araştırmacılar, farklı pişirme yöntemlerinin kapalı alan kirliliğine etkilerini incelemek için laboratuvarlarında bir mutfak kurarak tavuk göğsü pişirdi. Araştırmada, 0.18 ila 26 mikron arasında değişen partikül maddeler (PM) ile gıda, temizlik ürünleri ve boyalarda da bulunan uçucu organik bileşikler (VOC) ölçüldü.

Yağlı Yöntemler Daha Fazla Kirlilik Yaratıyor

Araştırmacılar, deneylerden önce yağ bazlı pişirme yöntemlerinin, yüksek sıcaklıklarda gıdayı kızartan Maillard reaksiyonu nedeniyle su bazlı yöntemlere göre daha fazla kirletici madde yayacağını tahmin etti.

Araştırmada, “Pişirme sıcaklığı, hem partikül madde hem de VOC salınım gücüyle pozitif korelasyon gösterirken, kullanılan yağ miktarı PM seviyeleriyle negatif bir ilişki sergiledi,” ifadelerine yer verildi.

PM seviyeleri metreküp başına mikrogram olarak ölçüldü. Sonuçlara göre en yüksek değerler şu şekilde sıralandı:

  • Tavada kızartma: 92.9
  • Soteleme: 26.7
  • Derin yağda kızartma: 7.7
  • Haşlama: 0.7
  • Airfryer: 0.6

Airfryer, tavada kızartmaya kıyasla 150 kat daha az partikül madde saldı.

VOC seviyeleri milyar başına parça (ppb) olarak ölçüldü ve sonuçlar şöyleydi:

  • Tavada kızartma: 260
  • Derin yağda kızartma: 230
  • Soteleme: 110
  • Haşlama: 30
  • Airfryer: 20

Tavada kızartma, airfryer’a göre 13 kat daha fazla VOC yaydı.

Pişirme sırasında ve sonrasında farklı boyutlardaki partikül maddeler ölçüldü. Görsel kaynağı: R. Tang et al., Indoor Air, 2024

Kapalı Alandaki Hava Kirliliğine Dikkat

Araştırmacılar, 10 dakikalık bir pişirme seansından sonra iç mekan kirliliğinin bir saat boyunca önemli ölçüde yüksek seyrettiğini kaydetti. Bu nedenle, mutfakta yemek pişirirken ve pişirme sonrası alanı iyi havalandırmanın önemine dikkat çekiyorlar.

Airfryler’lar, hızlı pişirme süreleri, daha az enerji ve yağ kullanımıyla zaten popüler bir seçenek haline geldi. Ancak bu araştırma, evdeki hava kirliliğini azaltmaları sayesinde sağlık sorunlarıyla bağlantılı riskleri düşürdüklerini de ortaya koyuyor. Kapalı alanlarda yüksek hava kirliliği solunum yolu enfeksiyonları, kalp yetmezliği ve demans gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiş durumda.

Birmingham Üniversitesi atmosfer bilimci Christian Pfrang, şöyle diyor:

Pişirme yönteminin yanı sıra, kullanılan yağ miktarı ve ocak sıcaklığı da kirlilik seviyelerini etkiler. Yemek pişirdikten sonra partiküller havada bir süre kalır. Havalandırmayı sürdürmek veya aspiratörleri açık bırakmak, bu kirliliğin birikmesini önlemek için oldukça faydalı olacaktır.

Bu bulgular, airfryer’ları hem pratik hem de sağlıklı bir mutfak cihazı olarak öne çıkarıyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. R. Tang, et al. Impact of Cooking Methods on Indoor Air Quality: A Comparative Study of Particulate Matter (PM) and Volatile Organic Compound (VOC) Emissions. (25 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2024. Alındığı Yer: Indoor Air

Yazar Hakkında


Uğur Serin

Uğur Serin

University of Southern California mezunu, makine mühendisi, popüler bilim yazarı ve Sapienship yardımcı editörü.

Benzer İçerikler

Vitaminler Nelerdir?Çeviri 
Gıda Bilimi

Vitaminler Nelerdir?Çeviri 

15 Kasım 2025
Otizmi 1 Dakikada Tespit Eden Video Oyunu!Basın Bildirisi 
Çocuk Nörolojisi

Otizmi 1 Dakikada Tespit Eden Video Oyunu!Basın Bildirisi 

29 Ocak 2025
Herpes Virüsü, Kafa Travmaları ve Alzheimer Arasındaki Gizli BağBasın Bildirisi 
Nöroloji

Herpes Virüsü, Kafa Travmaları ve Alzheimer Arasındaki Gizli BağBasın Bildirisi 

21 Ocak 2025
Sonraki Makale
Memelilerin EvrimiÖzgün 

Memelilerin Evrimi

Son İçerikler

Vitaminler Nelerdir?Çeviri 

Vitaminler Nelerdir?Çeviri 

15 Kasım 2025
Benim Gördüğüm Kırmızı Seninkiyle Aynı Mı?Basın Bildirisi 

Benim Gördüğüm Kırmızı Seninkiyle Aynı Mı?Basın Bildirisi 

14 Kasım 2025 - Son Güncelleme: 15 Kasım 2025
Işık Kirliliği Kuşları Nasıl Fazla Mesaiye Zorluyor?Basın Bildirisi 

Işık Kirliliği Kuşları Nasıl Fazla Mesaiye Zorluyor?Basın Bildirisi 

14 Kasım 2025
Mitokondriler “Bozuk” DNA’yı Dışarı Atarak Yaşlanmaya Bağlı İltihabı TetikliyorBasın Bildirisi 

Mitokondriler “Bozuk” DNA’yı Dışarı Atarak Yaşlanmaya Bağlı İltihabı TetikliyorBasın Bildirisi 

27 Eylül 2025
Uzun Süre Keto Diyeti Yapmak Sağlık Riskleri TaşıyabilirBasın Bildirisi 

Uzun Süre Keto Diyeti Yapmak Sağlık Riskleri TaşıyabilirBasın Bildirisi 

27 Eylül 2025
Pastörizasyon H5N1 Kuş Gribini Sütten Tamamen Yok EdiyorBasın Bildirisi 

Pastörizasyon H5N1 Kuş Gribini Sütten Tamamen Yok EdiyorBasın Bildirisi 

27 Eylül 2025

Sponsorlu

  • Hakkımızda
  • Haklar ve Sorumluluklar
  • İçerik Kullanım İzinleri
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Sapienship Ekibine Katıl
  • İçerik Gönder
Bize yazın: info@sapienship.com.tr

© Sapienship, 2024-2025 - Tüm İçerikler İçerik Kullanım İzinleri'ne uyulduğu sürece kullanıma, dağıtıma ve paylaşıma açıktır.

  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • İçerik Kategorileri
    • Doğa Bilimleri
    • Uygulamalı Bilimler
    • Sosyal Bilimler
    • Formal Bilimler
  • Popüler Konular
    • Evrimsel Biyoloji
    • Tıp
    • Paleontoloji
    • Zooloji
    • Astronomi
    • Ekoloji
    • Antropoloji
  • Bilim Haberleri
  • Çeviriler ve Basın Bildirileri
  • Özgün İçerikler

Sapienship'e Hoş Geldiniz!

Sign In with Google
VEYA

Giriş yapmak için kullanıcı bilgilerinizi giriniz

Şifrenizi mi Unuttunuz?

Şifrenizi sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için e-posta adresinizi veya kullanıcı adınızı giriniz

Giriş
Sapienship web sitesi çerezleri kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için Çerez Politikası sayfasını ziyaret edin. Sapienship web sitesi kullanıcılarının gizliliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için önlemler almaktadır. Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikası sayfasını ziyaret edin. İlaveten, Sapienship'teki tüm içerikler İçerik Kullanım İzinleri'ne uyulduğu sürece kullanıma, dağıtıma ve paylaşıma açıktır. Sapienship web sitesini kullanmaya devam ederek tüm politikaları kabul etmiş sayılırsınız.