Fazla tuz tüketmenin kan basıncını yükselttiğini ve bunun da kalp-damar sorunlarına yol açabileceğini biliyoruz. 2022 yılında yapılan bir çalışma, bu ilişkiyi kamu sağlığı açısından net ve çarpıcı bir şekilde ifade ediyor.
Çin’deki yetişkinlerin sağlık verilerini inceleyen araştırmacılar, günlük tuz tüketiminde sadece 1 gramlık bir azaltmanın 2030’a kadar 9 milyon felç ve kalp krizi vakasını önlemeye yeteceğini tahmin ediyor.
Bu vakaların 4 milyonunun ölümle sonuçlanabileceği düşünülürse, böylesine basit bir önlem çok sayıda hayat kurtarabilir.
Çin’de günlük ortalama tuz tüketimi 11 gram olarak ölçülmüş durumda; bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği 5 gramın çok üzerinde. Araştırmacılar; nüfus büyüklüğü, tuz tüketimi, kan basıncı ve hastalık oranları ile ilgili en güncel verileri bir araya getirdi.
“Çin’deki tuz tüketimini azaltmanın sağlık üzerindeki etkisini değerlendiren önceki tahminler, ya eski ya da güvenilir olmayan veri kaynaklarına dayanıyordu ve tuz azalımının kan basıncı üzerindeki uzun vadeli etkisini yeterince dikkate almıyordu” diyor araştırmacılar yayınlanan makalelerinde.

Fazla tuz tüketimi kan basıncını yükselterek kalp-damar sorunlarına yol açabiliyor. Görsel kaynağı: Prostock-studio/Canva
Araştırma ekibi, günlük tüketimdeki tek gramlık düşüşün dışında iki senaryoyu daha inceledi: 2025 yılına kadar günlük 3,2 gramlık (ortalama tüketimde %30’luk) bir azalma ve 2030 yılına kadar tuz tüketiminin önerilen 5 gram seviyesine indirilmesi.
Bu hedeflere ulaşılması durumunda, tahmini sistolik kan basıncındaki düşüş sayesinde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin iki katı kadar önlenebileceği tahmin ediliyor.
Ancak araştırmacılar, bu azalmanın yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde korunması gerektiğini vurguluyor. Çin okullarında yürütülen eğitim programları, nüfusun büyük bir kısmının günlük 1 gramlık azaltma hedefine ulaşmasının zor olmayacağını gösteriyor.
“Potasyumla zenginleştirilmiş düşük sodyumlu tuz ikameleri, ev aşçılarına yönelik sağlık eğitimi ve restoran müdahaleleri gibi başka deneyler de yürütülmekte veya yakın zamanda tamamlanmış durumda; bazıları halihazırda umut verici sonuçlar vermiştir” diyor araştırmacılar.

Potasyumla zenginleştirilmiş tuz, görünüm ve tat olarak normal tuza benzerdir. Görsel kaynağı: PixelsEffect/Canva
Çin’deki ölümlerin %40’ından kalp-damar hastalıkları sorumlu olup, kentsel yaşamın yaygınlaşması ve işlenmiş ya da hazır gıdaların tüketiminin artmasının temel faktörlerden biri olduğu düşünülüyor.
Bu çalışmanın yazarları yalnızca kalp-damar hastalıklarındaki olası azalmayı incelemiş olsa da, tuz tüketimini azaltmanın başka faydaları da olacağını öne sürüyor. Örneğin fazla tuz tüketimi, bazı kanser türleri ve çeşitli böbrek sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor.
Çin hükümeti, günlük tuz tüketimini sadece 5 grama düşürme hedefini içeren “Sağlıklı Çin 2030” kampanyasını başlattı. 1,4 milyar nüfuslu bir ülkede bu hedefe ulaşmak kolay olmayacak, ancak bu çalışmanın ortaya koyduğu veriler oldukça etkileyici.
“Çin’de mevcut ve gelecekteki büyük tuz kaynaklarını hedef alan, uygulanabilir, tutarlı ve sürdürülebilir bir tuz azaltma programına acilen ihtiyaç vardır” diye yazıyor araştırmacılar.
Kaynaklar ve İleri Okuma
- D. Nield. One Gram of Salt Is The Difference For Millions of Heart Attacks. (27 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2024. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
⚕ Tıbbi İçerik Uyarısı
Sapienship’de yayınlanan tıbbi içerikler bilgilendirme amaçlıdır ve asla kişisel tıbbi tavsiye yerine geçmez. Bu içerikte yer alan bilgiler, profesyonel bir hekimin teşhis ve tedavi önerilerinin yerini almaz. Sapienship tarafından sunulan bilgilere başvurup başvurmamak yalnızca sizin sorumluluğunuzdadır.